De ce se intampla accidentele vasculare?

Accidentele vasculare, cunoscute și sub numele de accidente vasculare cerebrale (AVC) sau atacuri cerebrale, apar atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă semnificativ. Există două tipuri principale de accidente vasculare cerebrale: AVC ischemic și AVC hemoragic.

 1. AVC Ischemic:
  • Tromboză sau embolie: Cauza principală a AVC ischemic este obstrucția fluxului de sânge către creier. Acest lucru se poate datora formării unui cheag de sânge (tromb) într-o arteră cerebrală (tromboză) sau migrării unui cheag de sânge format în altă parte a corpului către creier (embolie).
  • Ateroscleroză: Depunerile de plăci aterosclerotice pe pereții arterelor pot restricționa fluxul de sânge și pot provoca un AVC atunci când o placă sau un cheag se rupe și blochează o arteră.
 2. AVC Hemoragic:
  • Ruperea unui vas de sânge: Acest tip de AVC apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe, determinând sângerare în țesutul cerebral. Cauzele pot include hipertensiunea arterială (presiunea arterială ridicată), anevrisme (umflături în pereții vaselor de sânge) sau malformații vasculare.
 3. Alte Cauze:
  • Afecțiuni medicale: Boli precum fibrilația atrială (ritm cardiac neregulat), diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială cresc riscul de AVC.
  • Factori de stil de viață: Fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa de exerciții fizice, consumul excesiv de alcool și obezitatea pot contribui la apariția AVC-urilor.
  • Ereditatea: Unii factori de risc pot fi moșteniți genetic.

Prevenirea AVC-urilor implică controlul factorilor de risc, cum ar fi menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață activ și gestionarea bolilor cronice. Diagnosticul și tratamentul timpurii sunt esențiale pentru a minimiza consecințele grave ale unui AVC. Este important ca orice simptom sau semn de AVC să fie tratat ca o urgență medicală.

Related Articles