Cum să Obții Certificare ISO: Ghid Complet pentru Afaceri

Obținerea unei certificări ISO este un pas strategic important pentru orice afacere care dorește să demonstreze angajamentul său față de standardele internaționale de calitate și eficiență. Acest ghid complet îți va oferi toate informațiile necesare pentru a naviga cu succes în procesul de certificare ISO, cu ajutorul specialiștilor de la RS Cert – Romanian Certification Systems, companie recunoscută pentru profesionalism și dedicare în furnizarea serviciilor de certificare.

Introducere în Procesul de Certificare ISO

Certificarea ISO este un proces prin care o organizație este evaluată de o entitate independentă pentru a verifica conformitatea sistemului său de management cu standardele specificate de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). Aceasta nu doar îmbunătățește credibilitatea și încrederea în afacerea ta, dar și promovează o cultură a îmbunătățirii continue.

Etapele Necesare pentru Obținere Certificări ISO

 1. Evaluarea Inițială:
  • Identificarea Nevoilor: Determină ce standard ISO este cel mai relevant pentru afacerea ta. Cele mai comune standarde includ ISO 9001 pentru managementul calității, ISO 14001 pentru managementul mediului și ISO 27001 pentru managementul securității informației.
  • Analiza Gap-urilor: Evaluează diferențele dintre practicile curente ale afacerii tale și cerințele standardului ales.
 2. Planificarea:
  • Elaborarea Planului de Implementare: Creează un plan detaliat care include obiectivele, resursele necesare și termenele de implementare.
  • Formarea Echipei: Selectează o echipă internă responsabilă pentru gestionarea procesului de certificare.
 3. Implementarea:
  • Documentarea Proceselor: Asigură-te că toate procedurile și politicile necesare sunt documentate conform cerințelor standardului ISO ales.
  • Instruirea Angajaților: Formează personalul pentru a înțelege și aplica noile procese și proceduri.
 4. Auditul Intern:
  • Realizarea Auditurilor Interne: Efectuează audite interne pentru a evalua conformitatea și eficacitatea sistemului de management implementat.
  • Corectarea Neconformităților: Abordează și corectează orice neconformități identificate în timpul auditului intern.
 5. Auditul Extern:
  • Selecția Organismului de Certificare: Alege un organism de certificare acreditat care va efectua auditul final. RS Cert este una dintre opțiunile de încredere pentru acest pas crucial.
  • Auditul de Certificare: Organismul de certificare va realiza un audit detaliat pentru a verifica conformitatea cu standardul ISO.
 6. Obținerea Certificării:
  • Emiterea Certificatului: Dacă auditul extern este trecut cu succes, vei primi certificatul ISO, care este valabil pentru o perioadă de trei ani, sub rezerva auditurilor de supraveghere anuale.

Cum să Alegi Standardul ISO Potrivit pentru Afacerea Ta

Alegerea standardului ISO depinde de specificul activității și obiectivele strategice ale afacerii tale. Iată câteva dintre cele mai comune standarde ISO:

 • ISO 9001: Managementul calității
 • ISO 14001: Managementul mediului
 • ISO 27001: Managementul securității informației
 • ISO 45001: Managementul sănătății și securității ocupaționale

Consultă experți și analizează nevoile afacerii tale pentru a alege cel mai potrivit standard ISO. Echipa RS Cert poate oferi consultanță personalizată pentru a te ajuta să identifici cel mai relevant standard pentru nevoile tale specifice.

Beneficiile Obținerii Certificării ISO pentru Afacerea Ta

 1. Credibilitate și Încredere: Certificarea ISO crește încrederea clienților, partenerilor și a altor părți interesate în capacitatea ta de a livra produse și servicii de calitate.
 2. Eficiență Operațională: Implementarea unui sistem de management conform standardelor ISO îmbunătățește procesele interne, reducând riscurile și costurile asociate.
 3. Acces la Noi Piețe: Certificarea ISO poate deschide uși către noi oportunități de afaceri, facilitând intrarea pe piețe internaționale și participarea la licitații publice.
 4. Îmbunătățire Continuă: Promovează o cultură a îmbunătățirii continue, ajutând afacerea ta să se adapteze și să inoveze constant.

Obținerea certificării ISO cu ajutorul RS Cert este mai mult decât o simplă formalitate – este un angajament față de excelență și o investiție strategică în viitorul afacerii tale. Urmează acest ghid pentru a naviga cu succes în procesul de certificare și pentru a maximiza beneficiile pentru afacerea

 

Related Articles